Kredittkort og valutapåslag

Ofte kan du lese om begrepet valutapåslag når du skummer gjennom kredittkortutstedernes vilkår og priser. Hva ligger så i dette begrepet og hvor mye må du betale?

Valutapåslag vil si en prosentbasert gebyr som du ilegges når du bruker et betalingskort i utlandet. Denne avgiften skal dekke transaksjonskostnader som banken må betale til Visa/Mastercard og andre utgifter som bankene har når kundene bruker kortet utenlands. Valutapåslaget er også satt for å sikre bankene mot uheldige svingninger i valutakursene.

Hva ligger valutapåslaget på?

Bransjestandard ligger på 1,75 %, mens enkelte banker tilbyr 1,5 %. Reglene er satt slik at kortutstederne har lov til å markedsføre sitt kredittkort som gebyrfritt, til tross for valutapåslaget på 1,75 %.

I praksis vil valutapåslaget gjøre at dersom du får en regning på 500 kroner på restaurant, vil du betale 8,75 kr ekstra til banken.

Det er dessverre lite du kan gjøre med valutapåslaget, da dette ikke er en faktor bankene har spesielt stor konkurranse på og dermed ingen endring. Du kan riktignok være bevisst på hvilke kredittkort som har de laveste eller ikke eksisterende gebyrer utover valutapåslaget.

Tags: , , , , , , , ,

Artikkelen ble skrevet 16 Jul 2012.

Kommentarer: